A barokk festészet

A barokk a reneszánsz után következő stílustörténeti korszak  és korstílus, amely kb. 1600-tól 1750-ig tartott. A barokk a reneszánsznak szinte pont az ellenkezője volt, hiszen míg a reneszánszra a kiegyensúlyozott, emberléptékű harmónia volt a jellemző, addig a barokk igyekezett ettől eltávolodni. Főbb stílusjegyei: dekorativitás, titokzatosság, misztika, komplexitás, bonyolultság erős kontrasztok, látványosság, bonyolult, túldíszített formák, nehéz minták, pompázatos díszítőmotívumok.

barokk festok

A “barokk” kifejezés eredete máig vitatott; valószínűleg a portugál barrucával (szabálytalan formájú gyöngy) és az olasz baroccóval (szabálytalan, nyakatekert következtetés) áll összefüggésben.

A barokk festészet az időben lejátszódó cselekményt, a történést akarja bemutatni, még akkor is, ha portrészerűen csak egyetlen alakot vagy pl. valamilyen tájat ábrázol. A  rajzokra, festményekre a térben szabadon áramló, lendületes vonalvezetés jellemző. Megmozgatta a formát s ennek érdekében előszeretettel aknázta ki a vászonra eső fény és  árnyék festői ellentétét. Elvárás volt, hogy a festmény a képzeletet megragadó, látványos elemekkel fokozza a hatást, ami eléggé meghatározta a témát és az alkotó módszereit. A festők (a többi művészeti ág alkotóihoz hasonlóan) gyakran folyamodtak az illuzionisztikus megformálás eszközeihez. A festészet fő témái bibliai és mitológiai jelenetek, gazdagon díszített főúri portrék, csendéletek, táj- és zsánerképek.

barokk

A barokk művészet legnagyobb mesterei, Olaszországban Caravaggio és Bernini, Spanyolországban Greco és Velasquez,  Flandriában Ruben és van Dyck, Hollandiában Frans Hals, Rembrandt és Vermeer valamint Magyarországon Mányoki Ádám a kor legnagyobb magyar festője.